medicininis grybas čaga (chaga)

Beta gliukanai - medicininių grybų veiklioji medžiaga sveikam imunitetui

Net jei pavyksta susidėlioti super sveiką ir kūnui draugišką rutiną, valgyti pilnavertį maistą - ne visada pavyksta išvengti streso, nekokybiško miego ar kūno sustreikavimo dėl įvairiausių priežasčių. Kartais tiesiog nutinka gyvenimas… Tai gali trukdyti mūsų imunitetui veikti optimaliai ir apsaugoti mus nuo įvairiausių virusų, bakterijų ir kitų mus susargdinti galinčių organizmų. 

Čia mums padėti gali medicininiai grybai ir viena pagrindinių jų veikliųjų medžiagų -  beta gliukanai. Beta gliukanai yra biologiškai aktyvios medžiagos, kurių pagrindinė super galia - sveikos imuninės sistemos veikimo palaikymas, dar kitaip vadinamas imunomoduliaciniu poveikiu. Todėl, jei mūsų imuninė sistema “miega” ar yra nusilpusi, beta gliukanai ją aktyvina. Tačiau jei imuninė sistema pernelyg aktyvi (ypač aktualu sergantiems autoimuninėmis ligomis) - beta gliukanai ją "prigesina". Trumpai tariant, beta gliukanai padeda subalansuoti mūsų imuninę sistemą. Šis beta gliukanų poveikis aktualus ir susidūrus su vėžiniais (onkologiniais) susirgimais. Tyrimai rodo, kad gydant vėžinius susirgimus, beta gliukanų vartojimas kartu su įprastu gydymu duoda geresnių rezultatų, nei taikant gydymą tik įprastomis priemonėmis. 

Tiesa, beta gliukanų yra ne tik grybuose. Jų galima rasti avižose ir kitose grūdinėse kultūrose, kai kuriuose dumbliuose. Tad kodėl turėtume vartoti medicininius grybus, o ne tiesiog valgyti daugiau avižų košės? Skirtinguose produktuose randami beta gliukanai skiriasi savo struktūra, o skirtinga sturktūra lemia, skirtingą poveikį mūsų organizmui. Kalbant apie imuniteto stiprinimą, kuo beta gliukano struktūra šakotesnė, tuo jis geriau kontaktuoja su gynybinėmis kūno ląstelėmis ir jas aktyvina, tai yra turi didesnį imunomoduliacinį poveikį. Avižose randami beta gliukanai yra paprastesnės, linijinės struktūros, o štai grybų beta gliukanai yra gerokai labiau išsišakoję. Todėl medicininiai grybai ir juose esantys beta gliukanai galėtų būti geresnis pasirinkimas optimaliam mūsų imuninės sistemos veikimui. 

Grįžti į tinklaraštį